Maak jij je ieder half jaar weer druk om die ‘verplichte’ controle afspraak met je tandarts? Of ben je al jaren niet meer bij de tandarts geweest omdat je elke keer worstelt met angst en misschien wel paniek bij alleen al de gedachte? Het is belangrijk om te weten dat je zeker niet de enige hierin bent! Dentofobie, oftewel tandartsangst, komt voor bij één op de vijf Nederlanders die een overweldigende angst hebben voor de tandarts of de bijbehorende tandheelkundige behandelingen. Deze angst kan zo extreem worden, dat tandartsbezoeken uitblijven en kan leiden tot gebits- en gezondheidsproblemen. Hoog tijd om er iets aan te doen! In dit artikel lees je verschillende tips hoe je omgaat met je tandartsangst en hoe je je mondhygiëne weer goed kan onderhouden.
Praat met je tandarts
Als je merkt dat je elke keer weer met zwetende handen en knikkende knieën naar je tandarts afspraak gaat, is het goed om eens een keer te gaan praten met je tandarts. Wanneer je je angst bespreekbaar maakt, kan de tandarts samen met jou op zoek naar mogelijkheden om je bezoek zo fijn mogelijk te laten verlopen. Het kan zijn dat er binnen de praktijk ook een angsttandarts werkzaam is waarmee je een afspraak in kunt plannen. Deze angsttandarts is naast tandheelkundig specialist ook goed in het luisteren naar jouw wensen en angsten en stelt je op je gemak. Op deze manier kan je een pijnloze behandeling aangaan terwijl je geduldig en begripvol wordt ontvangen. Word je al licht in je hoofd van het idee dat je ‘wakker’ bent tijdens de behandeling, dan is een narcose tandarts een passend alternatief. De ervaring leert dat na een behandeling onder narcose, de patiënt ook meer vertrouwen krijgt in de tandarts.
Laat je informeren
Wanneer iets onbekend is, vinden mensen het vaak spannend. Dit geldt ook voor tandheelkundige behandelingen zoals het plaatsen van een implantaat of facings. Vaak klinkt dit voor patiënten nog redelijk vaak en hebben ze geen idee wat er eigenlijk gaat gebeuren. Om jezelf hierop voor te bereiden, is het belangrijk om tijdens je gesprek met de tandarts een duidelijke uitleg te vragen en vragen te stellen wanneer iets onduidelijk is. Wanneer je een goed beeld hebt van de behandeling, waarom dit van belang is en hoe dit wordt uitgevoerd, kan je angst wat minder worden.
Afleiding en ontspanning
Vind je het spannend om naar de tandarts te gaan ondanks je goede voorbereiding? Zorg er dan voor dat je iemand hebt die met je meegaat ter ondersteuning. Hij of zij kan je een geruststellend gevoel geven, je afleiden of bijvoorbeeld aangeven wanneer de tandarts even moet stoppen. Je kan er ook voor kiezen om tijdens de behandeling naar muziek te luisteren of een stressbal vast te houden. Daarnaast zijn er ook tandartsen waar je naar een tv kan kijken voor een film of serie tijdens de behandeling. Om jezelf te ontspannen kan je ook gebruikmaken van meditatie of andere ademhalingstechnieken. Op deze manier ben je heel bewust met jezelf bezig, waardoor je kalmeert en de angst vermindert.